F-Side

Ajax F-Side in Amsterdam ArenA

De F-Side is de bijnaam voor de fanatieke Ajax-supporters. De bijnaam werd in de jaren 1970 geintroduceerd. Uit Engeland kwam de cultuur over om tijdens wedstrijden te gaan zingen. Tevens hoorde daar af en toe ook een relletje bij. De fanatieke aanhang werd gevormd door vak 'F' van het stadion De Meer.

Aan het eind van de jaren 70/begin jaren 80 kregen de F-Side supporters een tweede geuzennaam, namelijk Joden. Supporters van andere clubs, bijvoorbeeld FC Utrecht, misbruikten deze naam in hun gezang (uiting deze wedstrijden tegen Ajax).

Rellen

Helaas kent de F-Side ook een mindere kant. Vanwege voetbalrellen werd Ajax steeds vaker bestempeld als risicoclub.

Één van de dieptepunten uit het bestaan van de F-Side is het staafincident. Destijds werd in een Europa Cup-wedstrijd tegen Austria Wien door een supporter een staaf naar de doelman gegooid; gevolg was een blessure en uitsluiting van Europees voetbal. In maart 1997 volgde het grootste incident... Ajacied Carlo Picornie werd vermoordt door een onbekende Feyenoorder nadat er rellen plaatsvonden bij Beverwijk.

Nieuwe F-Side

Door alle dieptepunten werd de F-Side aan het begin van de Amsterdam ArenA uit elkaar gehaald. Even later werd toch besloten om de F-Side in de vakker 126 t/m 128 te plaatsen. Opvallend genoeg kreeg de F-Side in 1998 al een eigen website en was daarmee trendsetter van een groot aantal clubs.

Tegenwoordig is de F-Side minder nadrukkelijk aanwezig in de Amsterdam ArenA, maar nog steeds bestaat de harde kern. 

 

Feedback