Ajax voetbal stadions

Amsterdam ArenA

Amsterdam Arena is de thuisbasis van Ajax

De Amsterdam ArenA vormt sinds 14 augustus 1996 de thuisbasis voor Ajax. Het stadion, gelegen in Amsterdam Zuidoost, biedt plek voor 52.960 toeschouwers. Behalve  dat de Amsterdamse club hier haar voetbalwedstrijden speelt, wordt het stadion ook gebruikt voor evenementen.

De eerste plannen voor de Amsterdam ArenA werden door Ajax al in 1989 op papier gezet. In 1993 waren de plannen voor het nieuwe stadion definitief, waarna het op 14 augustus 1996 door koningin Beatrix officieel werd geopend.

Eerste doelpunten

Ajax speelde de eerste thuiswedstrijd in de Amsterdam ArenA tegen AC Milan. Het vriendschappelijk duel werd met 0-3 verloren. Het eerste doelpunt kwam op naam van Dejan Savi Evi, maar het eerste officiële doelpunt kwam op naam van René Eijkelkamp. Het eerste Ajax-doelpunt werd op 21 augustus 1996 gemaakt door Kiki Musampa.

Architectuur

De architectuur van de Amsterdam ArenA

Architect Rob Schuurman is jarenlang bezig geweest met de architectuur van de Amsterdam ArenA. Zo heeft het stadion, net als de GelreDome, een dak dat bij slecht weer dichtgeschoven kan worden. Binnen achttien minuten kan het dak van 118 meter lang en 40 meter breed (per deel) volledig gesloten worden.

De grasmat is vanaf de opening van het stadion het grootste probleem. Het idee was om de grasmat na afloop van ieder duel naar buiten te kunnen rijden, maar vanwege geldgebrek werd dit idee van tafel geschoven. De grasmat is in de afgelopen jaren meer dan vijftig keer vervangen. Tegenwoordig installeert Ajax speciale lampen, zodat de grasmat voldoende voeding krijgt. Sindsdien ligt de grasmat er iedere thuisduel weer keurig bij.

Stadion De Meer

Stadion de Meer is het oude Ajax-stadion

Stadion De Meer was sinds 9 december 1934 de basis voor de thuiswedstrijden van Ajax. Het stadion lag gelegen aan de Middenweg in de Watergraafsmeer. De Meer mocht destijds niet meer kosten dan 300.000 gulden. Ajax speelde de openingswedstrijd tegen het Franse Stade Français (5-1 winst). Het stadion bood uitkomst nadat bleek dat Het Houten Stadion vanwege het succes en de drukte niet meer voldeed.

Het stadion, waar vele successen werden gevierd, bood plaats aan 22.000 toeschouwers. Het hoogtepunt werd bereikt bij 29.500 toeschouwers, maar vanwege strengere veiligheidseisen werd het te gevaarlijk. Voor belangrijke, maar vooral Europese wedstrijden, week Ajax uit naar het Olympisch stadion.

In Stadion De Meer werden een aantal grote Ajax-helden geboren. Voorbeelden hiervan zijn Johan Cruijff, Sjaak Swart, Gerrie Mühren, Ruud Krol, Johan Neeskens, Barry Hulshoff, Arie Haan, Wim Suurbier, Piet Keizer, Horst Blankenburg, Velibor Vasovic en Heinz Stuy.

Houten Stadion

Voordat Ajax officieel werd opgericht speelde het op een weiland. Voor ongeveer vijftien euro per half jaar werd een stuk weiland gehuurd in de gemeente Nieuwer-Amstel. In 1896 werd het veldje bij de gemeente Amsterdam gevoegd. In 1900 ging Ajax haar wedstrijden spelen in Amsterdam Noord.

In 1907 kwam het eerste voetbalstadion in Amsterdam genaamd “Het houten stadion”. Het stadion lag dichter bij het centrum. Er waren nog geen tribunes, deze werden pas in 1911 gebouwd. Het stadion bleek echter te klein voor de grote successen die Ajax behaalde.

 

Feedback